Veilig Baby/Kind dragen in een draagdoek


Een drietal jaar geleden zijn er een aantal verontrustende berichten in het nieuws verschenen met betrekking tot draagzakken, door de media ten onrechte benoemd als draagdoeken. Er is een aantal gevallen bekend gemaakt van baby’s die zijn gestikt in een draagzak van het merk Infantino. Er wordt daarom in de Verenigde Staten door de Amerikaanse Consumentenbond onderzoek gedaan naar de dood van veertien baby’s in de laatste twintig jaar. 

De internationale Vereniging van Draagdoekconsulenten wil met dit artikel enkele misverstanden uit de wereld helpen omtrent het dragen van een baby. De VDC heeft veiligheid hoog in het vaandel. Al onze consulenten zijn intensief geschoold door professionals voor ze lid mogen worden van de VDC. Baby’s veilig en op een juiste manier positioneren is een groot onderdeel van die scholing. Als je let op een aantal eenvoudige regels is het dragen in een draagdoek volkomen veilig voor je kindje.

Helaas zijn er slechte dragers op de markt waarin veilig dragen niet mogelijk is. Dat zijn dragers zoals de Infantino. De zogeheten bag slings, die ook nog volop in Nederland verkocht worden. De kindjes worden hierin in een diepe buidel in een niet natuurlijke kromming gedragen. Door deze foute kromming kunnen kindjes minder gemakkelijk vrij ademhalen, de luchtpijp kan vernauwd worden. Jonge kindjes kunnen dit niet of nauwelijks corrigeren, hier hebben ze de kracht en reflexen nog niet voor.

Een rechtop gedragen baby heeft een hele andere houding dan baby's die liggen in een draagzak. Deze verticale houding is wél veilig en heeft niet de bovengenoemde nadelen. In diverse dragers kun je je kindje dus wel veilig dragen. Maar hoe kun je als onervaren drager er zeker van zijn dat je veilig draagt?

De VDC adviseert:
* Draag je kindje rechtop en niet in de wiegehouding (liggend). De VDC raadt dit expliciet af vanwege verstikkingsgevaar. Daarnaast is het voor de heupjes absoluut geen ideale houding;
* Goed aangespannen en niet te laag dragen, op de ideale hoogte kun je je kind een kusje op het hoofd geven. Als je je kindje moet ondersteunen met je handen dan zit de doek niet goed;
* Houd te allen tijde zicht op je kindje! Bedek het niet volledig met de doek;
* Houd tussen de kin en de borst van het kind een ruimte aan van ongeveer twee vingers;
* Ga niet borstvoeden in de wiegehouding in de doek. Voor borstvoeden moet je de tijd en de rust nemen. Er moet (oog-)contact zijn. Dat gaat niet als je kindje in de draagdoek ligt. Doordat je visueel geen zicht hebt op de baby, is zeker in het geval van jonge kindjes verstikking een GROOT gevaar. De stand van het strottenhoofd gecombineerd met de slikbeweging vormen een risico.

Weet je niet zeker of je een veilige drager hebt? Neem dan contact op met één van onze consulenten bij jou in de buurt. Zij adviseren graag over hoe ergonomisch en veilig te dragen.

bron: http://www.draagdoekconsulenten.nl/index.php?p=11