Dragen van je kindje

Het dragen van kind(jes) gebeurd al zolang de wereld oud is. In alle culturen worden kinderen gedragen. 

Wie kent niet die schattige foto's van Peruaanse vrouwen met een kindje achterop hun rug, of Afrikaanse vrouwen met een baby achterop. In deze culturen worden kinderen vaak gedragen omdat dat nu eenmaal normaal is! Er kan kindjes niets overkomen terwijl ze bij mama op de rug slapen of rondkijken en de moeder kan doorgaan met haar dagelijkse bezigheden.

  

Waarom zien we in het westen nou zo weinig mensen dragen en waarom is het hier ook niet gewoon normaal?

In het rijke westen heeft de kinderwagen op een gegeven moment zijn intrede gedaan en werd dat het voornaamste vervoersmiddel voor babies en kindjes. Het dragen van je kindjes is verdwenen uit het straatbeeld :-( Jammer!

Even een paar voordelen van dragen op een rijtje:

* Baby's hebben van nature huidhonger, ze willen het liefst de hele dag bij hun moeder zijn. Door de draagdoek kan je je baby lekker dicht bij je houden en elkaars warmte voelen. En ondertussen heb je je handen vrij!

* je creeert een bijzondere band met elkaar die de ontwikkeling van de baby ten goede komt. Ook komt er op deze manier een veilige hechting bij je kindje tot stand.

* Baby's die vaak huilen worden vaak rustiger in de doek als ze voelen dat hun moeder dichtbij is.

* Niet meer van boven naar beneden hoeven als je baby niet op zijn bedje wil slapen.

* Doordat baby's rechtop worden gedragen hebben ze minder last van spugen (reflux). Ook voor darmkrampjes helpt de rechtop positie in de doek/drager.

*Dragen in een doek is comfortabeler dan op de arm, je armen worden op een gegeven moment zelf loodzwaar, terwijl het gewicht van een baby in de doek beter verdeeld is over je lichaam.

*Baby's die een spreidbroekje moeten dragen, mogen ook gewoon in de draagdoek, soms ook zonder het spreidmiddel. Doe dit altijd wel in overleg met je behandelend fysiotherapeut.

*Als je naar buiten op stap gaat met de baby is een draagdoek handig; je bent mobieler met reizen in bijv. het openbaar vervoer en wendbaarder, een kinderwagen neemt soms veel ruimte in beslag. Ook als je meerdere kinderen hebt, heb je handen vrij om hun een handje te geven.

en zo zijn er nog heel veel voordelen te noemen! 

 

Dragen is gewoon leuk!